Ψευδείς ειδήσεις

Από Humor Literacy
Αναθεώρηση ως προς 18:20, 29 Αυγούστου 2018 από την Ekap (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '"Ψευδείς ειδήσεις" (fake news) είναι ένα είδος "κίτρινης" δημοσιογραφίας ή προπαγάνδας που προϋπο...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

"Ψευδείς ειδήσεις" (fake news) είναι ένα είδος "κίτρινης" δημοσιογραφίας ή προπαγάνδας που προϋποθέτει πρόθεση για παραπληροφόρηση σε διάφορες διαβαθμίσεις (από απλή "παραφιλολογία" μέχρι σύνθετη προσπάθεια εξαπάτησης). Σήμερα, με τη χρήση του διαδικτύου, οι ψευδείς ειδήσεις έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης με βάση ψευδή στοιχεία.

Παρόλο που οι ψευδείς ειδήσεις δεν πρέπει να συγχέονται με τις ειδήσεις παρωδίες, καθώς οι τελευταίες έχουν χιουμοριστικό σκοπό, υπάρχουν φορές που οι μεν τρέφονται από τις δε. Ειδικά σε θέματα πολιτικής, για παράδειγμα, μια σατιρική είδηση-παρωδία που αφορά ένα πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να αναπαραχθεί στο διαδίκτυο ως αληθινή με σκοπό να πληγεί η εικόνα αυτού του προσώπου.

Η ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού ενισχύει την ικανότητα ελέγχου, εντοπισμού και κριτικής ερμηνείας των ψευδών ειδήσεων.