Εισπράκτορας

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν ανέκδοτο, χιούμορ προκαλεί η χιουμοριστική φράση (jab line) «Κοίταξε να δεις, δέχομαι να με γα***εις αλλά μόνο από πίσω. Το ‘μπροστά’ το έχω αφιερώσει στον άντρα μου», καθώς και η ατάκα του ανεκδότου (punch line) «Εντάξει μωρέ, δεν τρέχει τίποτα. Κι εγώ δεν είμαι η χήρα,... ο εισπράκτορας είμαι...!», η οποία βρίσκεται στο τέλος του κειμένου και συντελεί στην επανερμηνεία του.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Το χιούμορ στο ανέκδοτο αυτό προκαλείται από την ανατροπή μιας σειράς προσδοκιών σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα των ανδρών, ειδικότερα όσων εργάζονται ως (συν)οδηγοί βαρέων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό είναι κυρίαρχο το πρότυπο της αρσενικότητας και της ετεροσεξουαλικότητας. Με βάση το στερεοτυπικό πρότυπο της αρσενικότητας οικοδομείται ο τύπος που χρησιμοποιεί καθημερινά το λεωφορείο, ο οποίος εκδηλώνει έντονη ερωτική επιθυμία για μία γυναίκα και μάλιστα τη διεκδικεί ερωτικά, ακόμη κι αν αυτή του αντιστέκεται. Ακόμη, ακολουθεί τις συμβουλές του εισπράκτορα του λεωφορείου και δέχεται να παραστήσει ένα υπερφυσικό ον προκειμένου να πείσει τη χήρα γυναίκα να συνευρεθεί μαζί του. Όταν συμβαίνει αυτό, ωστόσο, και ο ίδιος της αποκαλύπτει την πλάνη και το σχέδιό του για να την κατακτήσει, η ίδια του αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, πως ο εισπράκτορας παρενδύθηκε τη χήρα, προκειμένου να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του. Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει φως και συμβάλει στην επανερμηνεία της χιουμοριστικής φράσης «Κοίταξε να δεις, δέχομαι να με γα***εις αλλά μόνο από πίσω. Το ‘μπροστά’ το έχω αφιερώσει στον άντρα μου», καθότι φανερώνει το κίνητρο αυτού του περιορισμού που έθεσε ο μεταμφιεσμένος εισπράκτορας. Η θηλυπρεπής αυτή συμπεριφορά παρουσιάζεται ως ασύμβατη και στιγματισμένη χιουμοριστικά, καθότι αποκλίνει από το κυρίαρχο πρότυπο αρσενικότητας που επικρατεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Η αποκλίνουσα, ασύμβατη και χιουμοριστικά στιγματισμένη συμπεριφορά του εισπράκτορα αναδεικνύει συγκεκριμένες ιδεολογίες και πεποιθήσεις σχετικά με την έμφυλη ανισότητα. Με υπόρρητο και έμμεσο τρόπο, οι ομοφυλόφιλοι που φτάνουν στο σημείο να υποκριθούν ότι είναι γυναίκες προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά με κάποιον άνδρα που επιθυμούν, συγκρινόμενοι με το κυρίαρχο πρότυπο της ετεροφυλοφιλίας και της ετεροσεξουαλικότητας, εκλαμβάνονται ως περίεργοι, αποκλίνοντες και ασύμβατοι. Η ιδεολογία που προωθεί το συγκεκριμένο ανέκδοτο υποδεικνύει να μην είναι εμφανής η ομοφυλοφιλική σεξουαλική ταυτότητα ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου είναι κυρίαρχο το πρότυπο της αρσενικότητας, όπως το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι εργαζόμενοι σε βαρέα οχήματα. Σε περίπτωση που σε τέτοιου είδους περιστάσεις τα άτομα εκδηλώνουν την σεξουαλική τους ταυτότητα εκλαμβάνονται ως αστείοι και αποκλίνοντες από το κυρίαρχο πρότυπο αρσενικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, το ανέκδοτο, μέσω του χιούμορ, προωθεί το κυρίαρχο πρότυπο της ετεροσεξουαλικότητας ως το «μοναδικό σωστό» και υπονομεύει το πρότυπο της ομοσεξουαλικότητας.