Κατηγορία:Παρωδία

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Παρωδία είναι η παραμορφωτική μίμηση μιας πηγής με χιουμοριστικό ή/και σατιρικό σκοπό.

Η παρωδία μπορεί να αναφέρεται και να χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα: γλώσσα, εικόνα, ή ήχο. Οι καρικατούρες, για παράδειγμα, είναι μορφή εικαστικής παρωδίας. Στη μουσική επίσης μπορούμε να έχουμε την εμφάνιση παρωδίας, με την παραμόρφωση ήχων ή/και στίχων (π.χ. οι δημιουργίες του Weird Al Yancovic).

Βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη παρωδίας είναι η διακειμενικότητα, η σύνδεση δηλαδή με το πρωτότυπο κείμενο - αντικείμενο της παρωδίας.

Πολλές φορές οι παρωδίες έχουν πολυτροπικό χαρακτήρα, παίζοντας με στοιχεία της εικόνας και της εμφάνισης του κειμένου (βλ. εικόνα στα δεξιά).

Από τη σελίδα-παρωδία του Facebook "To μνημόνιο δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση". Ολόκληρη η σελίδα παρωδεί σελίδες που ασχολούνται με τις ερωτικές σχέσεις και δίνουν "εύπεπτες" συμβουλές (συγκεκριμένα τη σελίδα "Η απιστία δεν είναι μαγκιά είναι αυτοταπείνωση"). Αυτή η σελίδα-παρωδία χρησιμοποιεί τα ίδια μότο/στίχους/συμβουλές όπως μια σελίδα σχέσεων, αλλά τα επανατοποθετεί σε περιβάλλοντα που έχουν να κάνουν με την πολιτική (κυρίως φωτογραφίες πολιτικών), δίνοντάς τους έτσι διαφορετική σημασία και δημιουργώντας χιούμορ μέσω τις αντίθεσης μεταξύ των δύο κόσμων.

Μπορούμε να εξετάσουμε δύο διαφορετικούς τύπους παρωδίας: την παρωδία πηγής, όπου παρωδείται ένα πολύ συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο κείμενο, και την παρωδία κειμενικού είδους, κατά την οποία δημιουργείται ένα ψεύτικο δείγμα που τυπικά σέβεται όλα τα χαρακτηριστικά ενός κειμενικού είδους αλλά έχει μη πραγματικό περιεχόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρωδίας κειμενικού είδους είναι οι παρωδίες ειδήσεων του περιοδικού τύπου (π.χ. Το Κουλούρι, Το Βατράχι). Κάποιες φορές τέτοια κείμενα που προκύπτουν ως παρωδίες κειμενικού είδους έχουν ένα βαθμό πειστικότητας που μπορεί να δράσει παραπλανητικά και να αναπαραχθεί από διάφορα μέσα ως αληθινό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα αρχικά χιουμοριστικό κείμενο αλλάζει χρήση και γίνεται η βάση ψευδών ειδήσεων.

Σελίδες στην κατηγορία «Παρωδία»

Αυτή η κατηγορία περιέχει τις ακόλουθες 12 σελίδες, από 12 συνολικά.