Πρωθυπουργός

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενο

Σχόλια

Α) Δομικά & Γλωσσικά στοιχεία

Στο παρόν ανέκδοτο, χιούμορ προκαλεί η φράση "Εμείς στην Ελλάδα πήραμε ένα άτομο χωρίς εγκέφαλο, χωρίς καρδιά και χωρίς αρχίδια, τον βάλαμε για πρωθυπουργό και τώρα… όλη η χώρα ψάχνει για δουλειά!!!!", η οποία αποτελεί την ατάκα (punch line) του ανεκδότου, καθώς βρίσκεται στο τέλος του κειμένου και συντελεί στην επανερμηνεία του.

Β) Πολιτισμικές & Διακειμενικές αναφορές

Το χιούμορ στο ανέκδοτο αυτό προκαλείται από την ανατροπή μιας σειράς προσδοκιών. Από τους παραπάνω διαλόγους που αφορούν στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, διαπιστώνουμε ότι ο ιατρικός κλάδος έχει αναπτυχθεί ραγδαία στο Ισραήλ, στη Γερμανία και στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός, ο Γερμανός και ο Ρώσος γιατρός υπογραμμίζουν τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης στις χώρες τους, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς είναι σε θέση να αναζητήσουν εργασία σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου, όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά. Όταν έρχεται η σειρά του Έλληνα γιατρού να μιλήσει για την ανάπτυξη της ιατρικής στη χώρα του, ο ίδιος δεν αναφέρεται σε ένα παρόμοιο επίτευγμα, όπως θα αναμενόταν. Αντιθέτως, σημειώνει ότι στην Ελλάδα εξελέγη ως πρωθυπουργός ένα άτομο χωρίς κανένα εκ των προαναφερόμενων ζωτικό όργανο (εγκέφαλος, καρδιά και όρχεις). Το γεγονός αυτό ανατρέπει την προσδοκία μας σύμφωνα με την οποία δε μπορεί να ζήσει κάποιος/α χωρίς εγκέφαλο και καρδιά, πολλώ δε μάλλον να κυβερνήσει μία χώρα. Ακόμη, ο Έλληνας γιατρός δεν αναφέρεται, όπως οι προλαλήσαντες, στο πώς το άτομο αυτό χωρίς κάποιο ζωτικό όργανο ήταν σε θέση να βρει δουλειά, αλλά στις επιπτώσεις της εκλογής του για όλους/ες τους/τις πολίτες της χώρας: το γεγονός δηλαδή ότι ψάχνουν οι ίδιοι/ες για δουλεία.

Γ) Ιδεολογία & Κριτική ανάγνωση

Διά της ανατρεπτικής συνθήκης του παραπάνω ανεκδότου και του μηχανισμού της υπερβολής (όλη η χώρα ψάχνει για δουλειά) στοχοποιείται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου έχει εκλεγεί ένας πρωθυπουργός χωρίς εγκέφαλο, χωρίς καρδιά και χωρίς όρχεις να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέσω του μηχανισμού της μεταφοράς, υπογραμμίζεται η έλλειψη ευφυίας (χωρίς εγκέφαλο), η αναλγησία (χωρίς καρδιά) και η έλλειψη θάρρους (χωρίς όρχεις) του πρωθυπουργού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας στη χώρα. Ως εκ τούτου, το ανέκδοτο αυτό στιγματίζει την εκλογή ανίκανων προσώπων σε θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάζει τα κράτη του Ισραήλ, της Γερμανίας και της Ρωσίας ως πρότυπα προς τα οποία το ελληνικό κράτος καλείται να συμμορφωθεί. Αναπαράγεται, δηλαδή, ο εθνικός Λόγος της πολιτικής ομογενοποίησης που επιτάσσει την αφομοίωση των κρατών που αποκλίνουν από την οικονομική και πολιτική νόρμα βάσει του κυρίαρχου προτύπου.