Κατηγορία:Κόμιξ/Γελοιογραφίες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
 
==Ελληνικά Κόμιξ==
 
==Ελληνικά Κόμιξ==
   
Ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική κοινότητα είναι τα κόμιξ του Αρκά. "Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ". <ref>Πηγή [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%AC%CF%82 Βικιπαίδεια] </ref>. Οι σειρές Χαμηλές πτήσεις (1991), Καστράτο (1995) και Η Ζωή Μετά (1999) τον καθιέρωσαν στην ελληνική σκηνή κόμιξ.
+
Ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική κοινότητα είναι τα κόμιξ του Αρκά. "Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ". <ref>Πηγή [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BA%CE%AC%CF%82 Βικιπαίδεια] </ref>. Οι σειρές Χαμηλές πτήσεις (1991), Καστράτο (1995) και Η Ζωή Μετά (1999) ήταν αυτές που τον καθιέρωσαν στην ελληνική σκηνή κόμιξ.
Τα κόμιξ του αποτελούνται από σειρές με συγκεκριμένο θέμα και πρωταγωνιστές, οι οποίες δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και σε αυτοτελή άλμπουμ. Μεμονωμένα καρέ από τα κόμιξ του Αρκά δημοσιεύονται και στη σελίδα του στο Facebook [https://www.facebook.com/ARKAS-The-Original-Page-352589524877216/ "Arkas - The Original Page"], η οποία αριθμεί πάνω από 820.000 μέλη.
+
Τα κόμιξ του αποτελούνται από σειρές με συγκεκριμένο θέμα και πρωταγωνιστές, οι οποίες δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και σε αυτοτελή άλμπουμ. Μεμονωμένα καρέ δημοσιεύονται και στη σελίδα του Αρκά στο Facebook [https://www.facebook.com/ARKAS-The-Original-Page-352589524877216/ "Arkas - The Original Page"], η οποία αριθμεί πάνω από 820.000 μέλη.
   
 
----
 
----
 
 
[[Καπέλο]]
 
[[Κλέφτης]]
 
[[Μουτσούνα]]
 
[[Ντουέτο]]
 
[[Ποτό]]
 
[[Σημάδι]]
 
[[Σταυρόλεξο]]
 
[[Συσσίτιο]]
 
[[Χριστουγεννιάτικο τραπέζι]]
 

Αναθεώρηση της 19:43, 9 Μαρτίου 2018

Κόμιξ

Τα κόμιξ (αγγλικά: comics) είναι μια μορφή οπτικής τέχνης, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται στο 15ο αιώνα ή ακόμη και στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Αποτελούνται από διαδοχικές εικόνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει αφηγηματική αλληλουχία, καθώς και από κείμενο, το οποίο "τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου ως περιγραφή σε λεζάντες, ως ηχητικό εφέ σε συννεφάκι με αιχμές κ.λπ"[1].

Η σημερινή μορφή των κόμιξ ως εικονογραφημένων ιστοριών εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρωτοπόροι του είδους θεωρούνται ο ελβετός δάσκαλος, ζωγράφος και καρικατουρίστας Ροδόλφος Τόπφερ, ο οποίος εξέδωσε το πρώτο του κόμικ με τίτλο "Histoire de M. Vieux Bois" το 1837, το περιοδικό Ally Sloper's Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884, καθώς και το Hogan's Alley του Ρίτσαρντ Άουτκολτ (Richard Outcault), του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σαν ένθετο στριπ στην εφημερίδα "New York World" του Joseph Pulitzer το 1895.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η ανάπτυξη που γνώρισαν οι εικονογραφημένες ιστορίες στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Αμερική, "κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel comics. Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και εκδόσεις όπως ο Τεντέν και το περιοδικό Spirou. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την άφιξη των αμερικάνικων κόμιξ στην Ευρώπη αλλά και τη μεσολάβηση της δεκαετίας του '60, που αγκάλιασε αντικουλτούρες όπως τα κόμιξ, αυτά σιγά-σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης".

Σήμερα, τα κόμιξ έχουν καθιερωθεί ως η ένατη τέχνη και έχουν αποκτήσει πολλά είδη. Τα δύο πιο συνηθισμένα είναι: α) τα κόμικ στριπς, τα οποία αφηγούνται μια μικρή ιστορία σε τρία ή τέσσερα καρέ, ενώ συνήθως απαντούν σε εφημερίδες και περιοδικά, όπου κάνουν κάποιο κοινωνικό ή πολιτικό σχόλιο, και β) οι μεγαλύτερες ιστορίες που εντοπίζονται σε ειδικά περιοδικά, εικονογραφημένες νουβέλλες και άλμπουμ, και είναι ευρέως γνωστές ως κόμιξ ή βιβλία κόμιξ. Στο διαδίκτυο και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κόμιξ είναι συνήθως αυτοτελή αρχεία που συνδυάζουν κείμενο με εικόνα (βλ. πολυτροπικότητα).

Παράδειγμα Κόμιξ: η εικόνα προέρχεται από το γνωστό κόμιξ του Quino "Μαφάλντα", και συγκεκριμένα από το τεύχος 1 με τίτλο "Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους".

Ελληνικά Κόμιξ

Ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική κοινότητα είναι τα κόμιξ του Αρκά. "Ο Αρκάς είναι Έλληνας καλλιτέχνης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ". [2]. Οι σειρές Χαμηλές πτήσεις (1991), Καστράτο (1995) και Η Ζωή Μετά (1999) ήταν αυτές που τον καθιέρωσαν στην ελληνική σκηνή κόμιξ. Τα κόμιξ του αποτελούνται από σειρές με συγκεκριμένο θέμα και πρωταγωνιστές, οι οποίες δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και σε αυτοτελή άλμπουμ. Μεμονωμένα καρέ δημοσιεύονται και στη σελίδα του Αρκά στο Facebook "Arkas - The Original Page", η οποία αριθμεί πάνω από 820.000 μέλη.


Σελίδες στην κατηγορία «Κόμιξ/Γελοιογραφίες»

Αυτή η κατηγορία περιέχει τις ακόλουθες 13 σελίδες, από 13 συνολικά.