Κατηγορία:Μιμίδια

Από Humor Literacy
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μιμίδια (memes)

Η έννοια του μιμιδίου (στα αγγλικά: meme) έχει τις ρίζες της στην κοινωνιοβιολογία και έχει προταθεί από τον Richard Dawkins ως το πολιτισμικό αντίστοιχο του γονιδίου (μια μονάδα που περιέχει πληροφορία, αναπαράγεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά). Τα μιμίδια ορίζονται ως "θεμελιώδεις μονάδες-φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κτλ), οι οποίες μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο."[1].

Στο διαδίκτυο και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μιμίδια είναι συνήθως αυτοτελή αρχεία που συνδυάζουν κείμενο με εικόνα ή βίντεο (βλ. Κατηγορία:Πολυτροπικότητα), αναπαράγοντας μια σταθερή φόρμα (π.χ. παραλλαγές της ίδιας εικόνας και της ίδιας δομής κειμένου). Τα μεταβλητά στοιχεία του μιμιδίου χρησιμοποιούνται από το/τη δημιουργό της κάθε παραλλαγής, για να εκφράσουν μια νέα ιδέα και να προσδώσουν μια νέα διάσταση στο μιμίδιο. Στοιχεία διακειμενικότητας (προέλευση εικόνας/κειμένου, αναφορές σε κομμάτια της κουλτούρας) παίζουν ρόλο στην αναγνώριση και πλήρη κατανόηση/πρόσληψη ενός μιμιδίου.

Παράδειγμα μιμιδίου (συλλογή παραλλαγών): η εικόνα είναι από μια σκηνή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όπου ο χαρακτήρας Boromir δηλώνει "one does not simply walk into Mordor" ("δεν μπορεί κάποιος απλά να μπει περπατώντας στη Μόρντορ"). Το μιμίδιο συνδυάζει την εικόνα του Boromir, με το πρώτο μισό της πρότασής του ("one does not simply...") και οι παραλλαγές του περιέχουν διαφορετικές συνέχειες της πρότασης.

Τα μιμίδια έχουν συνήθως μικρούς κύκλους ζωής (με μια σύντομη περίοδο μεγάλης δημοφιλίας), ενώ διάφορες διαδικτυακές κοινότητες δημιουργούν και διαδίδουν νέα μιμίδια καθημερινά.[2]

Ελληνικά Μιμίδια

Μια δημοφιλής κοινότητα για την αναπαραγωγή μιμιδίων στο ελληνόφωνο διαδίκτυο βρίσκεται στη σελίδα του Facebook "The Real Ancient Memes" (πάνω από 300.000 μέλη). Η ιδιαιτερότητα αυτών των μιμιδίων είναι ότι αυτό που μένει σταθερό στη φόρμα τους δεν είναι η εικόνα ή το κείμενο, αλλά το είδος της εικόνας (πίνακες ζωγραφικής, συνήθως με αναφορές στην κλασική αρχαιότητα ή το μεσαίωνα, ή φωτογραφίες γλυπτών κλασικής/ρωμαϊκής περιόδου). Περιέχοντας συνήθως δύο ή περισσότερες ανθρώπινες μορφές, στις εικόνες προστίθενται συννεφάκια κειμένου, τα οποία δημιουργούν το στοιχείο του διαλόγου ανάμεσα στα πρόσωπα της εικόνας (σαν να επρόκειτο για κόμικς). Ένα σημαντικό στοιχείο σ' αυτά (και βασική πηγή χιούμορ) είναι η αντίθεση ανάμεσα σε εικόνες υψηλής τέχνης από παλαιότερες εποχές και την πεζή (πολλές φορές υβριστική) σύγχρονη γλώσσα του διαλόγου. Το περιεχόμενο του διαλόγου είναι η δεύτερη πηγή χιούμορ σε αυτά τα μιμίδια. Αυτό μπορεί να προέρχεται από παλαιότερα (και ήδη γνωστά) ανέκδοτα ή να είναι εφεύρεση του/της δημιουργού του.



  1. Πηγή Βικιπαίδεια
  2. Βλ. εγκυκλοπαίδεια μιμιδίων "Know Your Meme"

Σελίδες στην κατηγορία «Μιμίδια»

Αυτή η κατηγορία περιέχει τις ακόλουθες 10 σελίδες, από 10 συνολικά.