Κατηγορία:Κειμενικό Είδος

Από Humor Literacy
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Κείμενα που εμφανίζουν ομοιότητες στο περιεχόμενο, τη μορφή και τη λειτουργία τους θεωρείται ότι ανήκουν στο ίδιο κειμενικό είδος.

Είναι δύσκολο να απαριθμηθούν διεξοδικά όλα τα κειμενικά είδη, τόσο γιατί η φύση τους είναι μεταβλητή και πολλές φορές προσαρμόσιμη στις επικοινωνιακές ανάγκες, όσο και γιατί υπάρχουν ευρύτερα και στενότερα κειμενικά είδη που συμπίπτουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό κάθε φορά. Για παράδειγμα, η "ηλεκτρονική επικοινωνία" μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ευρύτερο κειμενικό είδος με κάποια σταθερά στοιχεία ύφους (π.χ. προφορικότητα), που όμως παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το μέσο (διάκριση μεταξύ "συγχρονικής" και "ασύγχρονης", περαιτέρω διαφορές ανάλογα με την πλατφόρμα π.χ. SMS, διαδικτυακή συνομιλία κ.λπ.).

Παρόλο που υπάρχουν κειμενικά είδη όπου το χιούμορ είναι σπάνιο ή απαγορευτικό λόγω ύφους (π.χ. νομικά κείμενα), τα πιο πολλά κειμενικά είδη είναι συμβατά, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με το χιούμορ. Οι κατηγορίες κειμενικών ειδών που περιλαμβάνονται εδώ αντιπροσωπεύουν τα πιο χαρακτηριστικά πεδία εμφάνισης του χιούμορ, ενώ κάποιες είναι και συνυφασμένες με αυτό (ανέκδοτα, γελοιογραφίες).

Σημείωση: Οι υποκατηγορίες που βρίσκονται εδώ σχετίζονται κυρίως με χιουμοριστικά κείμενα, για είδη που δε σχετίζονται άμεσα με το χιούμορ δείτε τις χωριστές σελίδες που εμφανίζονται στο κάτω μέρος.


  1. Δείτε το λήμμα "Κειμενικά Είδη" (συγγραφέας Β. Τσάκωνα) για περισσότερες λεπτομέρειες και παραδείγματα

Υποκατηγορίες

Αυτή η κατηγορία έχει τις ακόλουθες 8 υποκατηγορίες, από 8 συνολικά.

Σελίδες στην κατηγορία «Κειμενικό Είδος»

Αυτή η κατηγορία περιέχει τις ακόλουθες 2 σελίδες, από 2 συνολικά.